Filozofické zošity : (Polnoje sobranije sočinenij) - Lenin, Vladimir Iľjič: 1870-1924 (Knižnica marxizmu-leninizmu, 1980)
Filozofické zošity V.I. Lenina, podobne ako jeho dielo Materializmus a empiriokriticizmus, obsahujú nedoceniteľné ideové bohatstvo, majú mimoriadny teoretický a politický význam a tvoria základ leninskej etapy vo vývoji marxistickej filozofie myslenia. Kým v Materializme a empiriokriticizme Lenin venuje osobitú pozornosť problémom filozofického materializmu a jeho obrane proti rozličným formám idealizmu, centrálnym bodom Filozofických zošitov sú otázky materialistickej dialektiky "živej to duše marxizmu", jej základných zákonov a kategórií, ich dejiny a význam pre spoločenské, prírodné a technické vedy, ako aj pre každú ľudskú činnosť...