Filozofické zošity (Polnoje sobranije sočinenij) - Lenin, Vladimir Iľjič: 1870-1924; Žigo, Ján: 1915-; Bačík, Emil: 1929-1999; Takáč, Oto (Bratislava Pravda, 1980)
Filozofické zošity V.I. Lenina, podobne ako jeho dielo Materializmus a empiriokriticizmus, obsahujú nedoceniteľné ideové bohatstvo, majú mimoriadny teoretický a politický význam a tvoria základ leninskej etapy vo vývoji marxistickej filozofie myslenia. Kým v Materializme a empiriokriticizme Lenin venuje osobitú pozornosť problémom filozofického materializmu a jeho obrane proti rozličným formám idealizmu, centrálnym bodom Filozofických zošitov sú otázky materialistickej dialektiky "živej to duše marxizmu", jej základných zákonov a kategórií, ich dejiny a význam pre spoločenské, prírodné a technické vedy, ako aj pre každú ľudskú činnosť...
Poznámky. Rgister menný, vecný a lit. prác. Faksim. rkp. 387 zázn. lit. o knihách, čl., a zbor. v jaz. slov., čes., rus., nem., angl. a franc.
Keywords: spoločenské vedy; filozofia; filozofia marxisticko-leninská; Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko); Žigo, Ján (slovenský prekladateľ. * 12.03.1915 Stará Halič, okres Lučenec, Slovensko -); filozofické konspekty a frafmenty