Dialektický materializmus : (Dialektičeskij materializm - Kurs lekcij dľa filosofskich fakuľtetov) - Rutkevič, Michail Nikolajevič (Členská knižnica Pravda, 1976)
Dialektický a historický materializmus je jednou z troch súčastí marxizmu, jeho filozofický základ. Marxizmus, podľa Leninových slov, nevznikol mimo hlavného prúdu rozvoja svetovej civilizácie. Vedecky vyriešil mnohé otázky, ktoré najpokrokovejšie myslenie ľudstva už postavilo, je zákonitým nástupcom všetkého najlepšieho, čo vytvorila klasická nemecká filozofia, anglická politická ekonómia a francúzsky utopický socializmus. Vznik marxizmu zároveň znamená kvalitatívny skok v rozvoji vedeckého poznania.