Filozofické skúmania : (Philosophische Untersuchungen) - Wittgenstein, Ludwig: 1889-1951 (Filozofické odkazy - Súčasná nemarxistická filozofia, 1979)
Osud a dielo: Ludwig Wittgenstein zasiahol svojimi úvahami do logiky, psychológie, jazykovedy, literatúry i estetiky. Stal sa duchovným otcom logického pozitivizmu, nekompromisným a originálnym mysliteľom, fascinujúci svojim spôsobom prednesu i kvalitou úvah (Logicko-filozofický traktát, Filozofické skúmania, Modré a hnedé knihy). Vyštudoval inžinierske vedy (v Berlíne i Manchestri), priťahovala ho čistá matematika i filozofia matematiky. Spoznal G. Fregeho, B. Russella, G. E. Moora, A. N. Whiteheada, J. M. Keynesa, G. H. Hardyho. V Cambridgi obhájil filozofickú prácu, prednášal na Trinity College. Akademická hodnosť ho neuspokojovala. Ako vojak rakúskej armády a taliansky zajatec, dedinský učiteľ, kláštorný záhradník, nemocničný ošetrovateľ, profesor filozofie i vidiečan v Írsku vždy hľadal a kládol nové myšlienky do protikladného svetla na pozadí starého spôsobu myslenia. Nové slovo je ako čerstvé semeno hodené na pôdu diskusie.