Filozofické skúmania (Philosophische Untersuchungen) - Wittgenstein, Ludwig: 1889-1951; Novosad, František; Ruml, Vladimír; Bačík, Emil: 1929-1999 (Bratislava Pravda, 1979)
Osud a dielo: Ludwig Wittgenstein zasiahol svojimi úvahami do logiky, psychológie, jazykovedy, literatúry i estetiky. Stal sa duchovným otcom logického pozitivizmu, nekompromisným a originálnym mysliteľom, fascinujúci svojim spôsobom prednesu i kvalitou úvah (Logicko-filozofický traktát, Filozofické skúmania, Modré a hnedé knihy). Vyštudoval inžinierske vedy (v Berlíne i Manchestri), priťahovala ho čistá matematika i filozofia matematiky. Spoznal G. Fregeho, B. Russella, G. E. Moora, A. N. Whiteheada, J. M. Keynesa, G. H. Hardyho. V Cambridgi obhájil filozofickú prácu, prednášal na Trinity College. Akademická hodnosť ho neuspokojovala. Ako vojak rakúskej armády a taliansky zajatec, dedinský učiteľ, kláštorný záhradník, nemocničný ošetrovateľ, profesor filozofie i vidiečan v Írsku vždy hľadal a kládol nové myšlienky do protikladného svetla na pozadí starého spôsobu myslenia. Nové slovo je ako čerstvé semeno hodené na pôdu diskusie.
Keywords: Wittgenstein, Ludwig (bol jeden z najvplyvnejších rakúskych filozofov 20. stor., logik, 26.4.1889 Viedeň - 29.4.1951 Cambridge); spoločenské vedy; filozofia; filozofia nemarxistická; 20. stor; novopozitivizmus; Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko); filozofické úvahy; filozofické skúmania; filozofia rakúska