Logika ako veda 2. diel : (Wissenschaft der Logik) - Hegel, Georg Wilhelm Friedrich: 1770-1831 (Filozofické odkazy - predmarxistická filozofia, 1986)
Kniha je pokusom o načrtnutie nielen podstatnej zákonitosti celého bytia, ale aj jeho vzniku a vývoja. Hegelova dialektická logika implikuje formálnu logiku ako svoju časť a na rozdiel od nej je aj obsahová. Dá sa o nej povedať, že je nielen logikou mysliaceho ľudského, ale aj svetového subjektu, svetového ducha, idey, boha, ktorý podľa nej tvorí celé bytie, čiže uskutočňuje seba samého.