Technika vo svete človeka - Duda, Emil: 1931- (Pravda, 1986)
V ôsmich kapitolách autor rozoberá genézu predstáv o technike, vymedzuje jej pojem, skúma techniku ako sociokultúrny fenomén, rozoberá vzťah zákonov techniky a zákonitosti jej vývoja, ako aj buržoázne chápanie techniky. Teoretické úvahy vhodne dopĺňajú viaceré zaujímavosti z dejín i súčasnosti techniky.