Technika vo svete človeka - Duda, Emil: 1931-; Szabó, Jozef: 1936-2007; Adamčíková, Ľudmila (Bratislava Pravda, 1986)
V ôsmich kapitolách autor rozoberá genézu predstáv o technike, vymedzuje jej pojem, skúma techniku ako sociokultúrny fenomén, rozoberá vzťah zákonov techniky a zákonitosti jej vývoja, ako aj buržoázne chápanie techniky. Teoretické úvahy vhodne dopĺňajú viaceré zaujímavosti z dejín i súčasnosti techniky.
Z obsahu: Úvod. Genéza predstáv o technike. Všeobecnejšie vymedzenie pojmu techniky. Kritika buržoázneho chápania techniky. Technika ako sociokultúrny fenomén. Podstatné vzťahy v systéme techniky. Zákony štruktúry a fungovania techniky. Zákonitosti vývoja techniky. K otázke príčin vývoja techniky. Záver. Literatúra. 141 zázn. v slov., češ., ruš., nem. a angl.
Keywords: technika; inžinierstvo; vývoj techniky; filozofia a technika; Duda, Emil (slovenský filozof, ktorý sa zaoberá filozofiou techniky. * 1931 Slovensko -); technika a človek; technika a civilizácia; technický pokrok