Nehanebné neviniatko - Dán, Dominik: 1955-; Dobrík, Jozef; Pisár, Vlado (Slovart Bratislava, 2005)
Po úspešnej prvotine Dominika Dána Popol všetkých zarovná prichádza jeho druhá kniha, v ktorej je napätie dávkované presne podľa receptu skúseného majstra. V príbehu sa autenticita opäť prelína s autorovou fikciou. Dvojica detektívov z oddelenia vrážd Richard Krauz a Jozef Fischer, zvaný Chosé, vyšetrujú nový prípad, beštiálnu vraždu študentky architektúry Moniky, ktorú vrah zaškrtil v jej izbe na poschodí rodičovského domu. Tak ako obyčajne, najväčším nepriateľom skúsených detektívov nie sú pištole protivníka ani úskoky zákerného vraha na úteku ale čas, ktorý neúprosne letí... avšak nie vždy zákonite vpred. Minulosť sa nedá vymazať... Udalosti z minulého roka prenasledujú Krauza, vystupujú do popredia a preplietajú sa so súčasnosťou ako farebné stuhy vo vlasoch nevinného dievčaťa. Kto ju zneuctil a zavraždil? Je smrť bossa, ktorého niekto zavraždí, závažnejšia než smrť mladej študentky? Kedy už skončia mafiánske vraždy v podsvetí mesta? Kto presvedčí prominentných rodičov zavraždenej a večne ufrfla
ného riaditeľa kriminálky, že chlapci z mordpartie robia čo môžu?
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; Dán, Dominik (slovenský anonymný spisovateľ detektívnych románov, autorsky spolupracoval pri tvorbe slovenského seriálu Kriminálka Staré mesto. * 1955 Slovensko -); próza; slovenská literatúra - texty