Politická ekonómia: Učebný text pre Večerné univerzity marxizmu-leninizmu - Fremer, Miloslav; Beneš, Jiří; Beňo, Mikuláš; Čermák, Miloš; Ivánek, Ladislav (Pravda, 1980)
Vývoj ľudskej spoločnosti od pravekého jaskynného lovca až po súčasného dobyvateľa vesmíru je bohatý a mnohotvárny. Je veľkolepý svojimi výsledkami a zložitými cestami ich dosahovania. Jeho základom sú materiálne podmienky, ktoré určujú sociálny, politický a duchovný život spoločnosti. Patrí k nim príroda, rast a hustota obyvateľstva a ďalšie podmienky. Základnou určujúcou a najrýchlejšie sa vyvíjajúcou podmienkou života ľudskej spoločnosti je však materiálna výroba v priebehu ktorej ľudia v rozhodujúcej miere vyrábajú hmotné predpoklady svojej existencie.