Základy politickej ekonómie - Fremer, Miloslav; Šedivec, Václav; Čermák, Miloš (Pravda, 1984)
Skupina autorov - učiteľov Vysokej školy politickej ÚV KSČ - rozdelila učebnicu do dvoch oddielov. V prvom prístupným spôsobom rozoberá podstatu a mechanizmus kapitalistického výrobného spôsobu aj jeho najvyššieho imperialistického štádia. Druhý oddiel je venovaný socialistické ekonomike, jej základným princípom, ako napr. Plánovitému rozvoju národného hospodárstva, otázkam zbožní výroby, pôsobenie zákona hodnoty a ekonomickým zákonitostiam vývoja svetovej socialistickej sústavy.