Emócie v nás : (Emocii v našej žizni) - Nikiforov, Anatolij Sergejevič (Križovatky, 1981)
Autor sa v knihe dôkladne zaoberá vplyvom emócií na ľudský organizmus a jeho jednotlivé orgány. Vplyvom záporných emócií môžu vzniknúť duševné poruchy. Citové napätie alebo afekt má podstatný podiel aj na vzniku rôznych chorôb. Kladné emócie podnecujú našu aktivitu, výkonnosť, odolnosť voči chorobám, a dokonca veľmi napomáhajú liečeniu chorôb. Na príkladoch zo života význačných ľudí, ktorí vo svojom odbore dosiahli mimoriadne úspechy, autor ukazuje, ako žiť, ako vytvoriť a udržať príjemnú emocionálnu klímu, aby sa život stal pre každého potešením.