A.S. Makarenko, ze života a díla revolucionáře v pedagogikce - Vodáková, Sylvie: 1926- (Z dějín pedagogiky, 1975)
Výber z diela sovietskeho pedagóga uvádzajú dve štúdie, z ktorých prvá hodnotí Makarenkovu učiteľskú, spisovateľskú a teoretickú činnosť a druhá je venovaná jeho miestu vo svetovej pedagogike. Vlastní výbor bol zostavený tak, aby podával prierez Makarenkovou literárnou tvorbou a jeho hlavnými výchovnými myšlienkami. Boli sem zaradené tiež štyri listy z bohatej korešpondencie, ktoré približujú Makarenkovu osobnosť. Z ruských originálov: A.S.Makarenko, Sočiněnija. Sočiněnija v semi tomach.