Výchova a literatúra v učebnom procese - Koutun, Juraj: 1921-1997 (Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1973)
Každý učebný predmet zaradením do učebného plánu sa stáva jedným z dôležitých prostriedkov, ktoré sa zúčastňujú na mnohostrannom formovaní ľudskej osobnosti vo výchovnovzdelávacom procese. Obsah učebného predmetu je cieľavedome organizovanou sústavou výchovných a vzdelávacích možností, prostredníctvom ktorých pôsobíme na formovateľné vedomie žiaka.