Efektívnosť vo vyučovaní literárnej výchovy - Melichar, Jozef; Spál, Milan (Slovenské pedagogické nakladateľstvo Bratislava, 1974)
Cieľom práce je prispieť k riešeniu problémov v období prípravy novej koncepcie základného vzdelávania a nového konštituovania cieľa a obsahu literárnej výchovy rozpracovaním týchto otázok: - analýza súčasných výchovnovzdelávacích výsledkov literárnej výchovy a analýza súčasných učebníc, - aplikácia najnovších poznatkov pedagogiky, psychológie, najmä pedagogickej psychológie a súčasne literárnej vedy, estetiky a teórie vyučovania literatúry na vzdelávací proces, - formulovanie cieľa, obsahu a štruktúry metód ako podstatných komponentov na zvýšenie efektívnosti literárnej výchovy v základnej škole, - usmerňovanie a kontrola vyučovacieho procesu v literárnej výchove.
Záver. Zoznam citovanej literatúry. Vecný register.
Keywords: pedagogika; literárna výchova; výchova literárna; efektívnosť literárnej výchovy; literárna výchova; vyučovanie literárnej výchovy; príručky pedagogické