Rané detstvo: Nerovnomernosti psychomotorického vývinu a správania detí raného veku - Chrzanowska, Danuta (Pedagogické a psychologické diela, 1983)
Publikácia sa opiera o vlastné niekoľkoročné pozorovania a výskumy detí vo veku batoľaťa, ktoré vychovávali v rodinnom prostredí a ktoré navštevovali poradňu pre zdravé deti pri Inštitúte matky a dieťaťa vo Varšave v 60-tych rokoch.