Problém konečna a nekonečna : (Problema končnogo i beskonečnogo) - Meľuchin, S.T (Veda a svetonázor, 1961)
Kniha je venovaná málo rozpracovanému filozofickému a prírodovednému problému konečna a nekonečna. Autor sa opiera o výsledky fyziky a astronómie a na ich základe rozvíja v prístupnej forme učenie dialektického materializmu o nekonečnosti hmoty a jej vlastnostiach, o neobmedzenosti priestoru a času. Kniha pojednáva o nevyčerpateľnosti hmoty a jej foriem, o dialektickej súvislosti nespojitého a spojitého v takých pojmoch fyziky, ako sú častice a polia, a poukazuje na vzájomnú premenlivosť rôznych foriem hmoty v mikrosvete. Kniha je určená širokému okruhu čitateľov. Z ruského originálu Problema konečnogo i beskonečnogo.