Problém konečna a nekonečna (Problema končnogo i beskonečnogo) - Meľuchin, S.T.; Mošner, Otakar; Klaučo, Juraj; Takáč, Ľ. (Osveta Bratislava, 1961)
Kniha je venovaná málo rozpracovanému filozofickému a prírodovednému problému konečna a nekonečna. Autor sa opiera o výsledky fyziky a astronómie a na ich základe rozvíja v prístupnej forme učenie dialektického materializmu o nekonečnosti hmoty a jej vlastnostiach, o neobmedzenosti priestoru a času. Kniha pojednáva o nevyčerpateľnosti hmoty a jej foriem, o dialektickej súvislosti nespojitého a spojitého v takých pojmoch fyziky, ako sú častice a polia, a poukazuje na vzájomnú premenlivosť rôznych foriem hmoty v mikrosvete. Kniha je určená širokému okruhu čitateľov. Z ruského originálu Problema konečnogo i beskonečnogo.
Keywords: prírodné vedy; fyzika; konečno a nekonečno; fyzikálna povaha hmoty; hmota; vesmír; fyzoplogické otázky; filozofické problémy; elektrónové a iónové javy; knihy populárno-náučné