Dielo 6: Pražské črty a zápisky - Kukučín, Martin: 1860-1928 (Naši klasici, 1960)
V Kukučínovej osobnej korešpondencii z pražského obdobia niet nápadnejších zmienok o clivote za domovom. Je Prahou očarený, štúdium lekárstva ho zaujíma. Ale popri tom značnú časť svojho času venuje literárnej práci - o svojej Jasenovej. Melanchólia a nostalgia, pocity stratenej duše na svete doliehajú naňho iba v dni sviatočné keď najživšie cíti rozdiel medzi teplým domácim krbom a studeným cudzím svetom.