Dielo 6: Pražské črty a zápisky - Kukučín, Martin: 1860-1928; Mináríková-Prídavková, Marianna: 1930-; Čepan, Oskár: 1925-1992; Sivko, Václav: 1923-1974 (Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry Bratislava, 1960)
V Kukučínovej osobnej korešpondencii z pražského obdobia niet nápadnejších zmienok o clivote za domovom. Je Prahou očarený, štúdium lekárstva ho zaujíma. Ale popri tom značnú časť svojho času venuje literárnej práci - o svojej Jasenovej. Melanchólia a nostalgia, pocity stratenej duše na svete doliehajú naňho iba v dni sviatočné keď najživšie cíti rozdiel medzi teplým domácim krbom a studeným cudzím svetom.
Poznámky a vysvetlívky.
Keywords: poviedky autorské; črty; fejtóny; spoločenské príbehy; humoresky; satira; próza; slovenská literatúra - texty; Kukučín, Martin, vl. menom Dr. Matej Bencúr (slovenský prozaik, dramatik, publicista, lekár, patrí k najrýdzejším epikom slovenského realizmu, zakladateľ modernej slovenskej prózy. Je po ňom pomenovaná planétka (23444) Kukučín. * 17.05.1860 Jasenová, Slovensko - 21.05.1928 Pankrác pri Lipiku, Chorvátsko); Mináriková-Prídavková, Marianna (slovenská vedecká pracovníčka Literárnovedného ústavu SAV, prekladateľka, editorka. Nar. 18.09.1930 Bratislava -); Čepan, Oskár (slovenský literárny historik a teoretik, avantgardný kritik umenia, esejista, editor, uznávaný archeológ-amatér a tvorca umeleckých výtvarných koláží. * 27.02.1925 Cífer, Slovensko - 03.09.1992 Bratislava, Slovensko); Sivko, Václav (český maliar, grafik, ilustrátor a scénograf. * 29.06.1923 Praha, Česko - 11.03.1974 Praha, Česko)