Návšteva u Minotaura: Vchod do labyrintu. Hľadaj pravdu rozumom : (Vizit k Minotavru) - Vajner, Arkadij Aleksandrovič: 1931-2005; Vajner, Georgij Aleksandrovič (Jantár, 1978)
Zaujímavý román, ktorý kombinuje prvky detektívneho a životopisného románu. Je dielom dvoch úspešných sovietskych tvorcov. V detektívnej línií prebieha pátranie po páchateľovi, ktorý ukradol slávnemu sovietskemu huslistovi Poljakovovi stradivárky. Všetky okolnosti nasvedčujú tomu, že páchateľa je nutné hľadať v okruhu huslistových známych. Medzi najpodozrivejších patrí jeho bývalý priateľ, kolega a súper, ktorý sa musel vzdať koncertnej činnosti, hoci mu predpovedali skvelú kariéru. Súbežne s detektívnym pátraním sa rozvíja druhá línia románu. Dramatické osudy husliarského majstra Antonia Stradivariho, jeho učenícke roky, roky hľadania a tvorivého úsilia, úspechu aj osamelej staroby. Nás zavedú do talianskej Cremony na prelome 17. a 18. storočia. Obe línie do seba organicky zapadajú, nadväzujú na seba a vytvárajú pútavý a napínavý príbeh.