Vladimír Clementis: Kultúrny publicista - Holotíková, Zdenka; Plevza, Viliam: 1934- (Postavy slovenskej politiky, 1968)
Vladimír Clementis nebol spisovateľom v tom všeobecne rozšírenom zmysle slova, pretože nepísal poéziu ani prózu. Bol redaktorom časopisu DAV, je autorom viacerých reportáží o sociálnych konfliktoch na Slovensku, kritických poznámok a príspevkov, ktoré uverejňoval aj v iných časopisoch (Tvorba, Slovenské zvesti).