Vladimír Clementis: Kultúrny publicista - Holotíková, Zdenka; Plevza, Viliam: 1934-; Spál, Milan; Suchá, Tatiana; Clementis, Vladimír: 1902-1952 (Bratislava Vydavateľstvo politickej literatúry, 1968)
Vladimír Clementis nebol spisovateľom v tom všeobecne rozšírenom zmysle slova, pretože nepísal poéziu ani prózu. Bol redaktorom časopisu DAV, je autorom viacerých reportáží o sociálnych konfliktoch na Slovensku, kritických poznámok a príspevkov, ktoré uverejňoval aj v iných časopisoch (Tvorba, Slovenské zvesti).
Davisti ľ Poničan, Novomestský, Wolker.V roku 1922 založili v Prahe Voľné združenie študentov socialistov zo Slovenska. V roku 1924 vznikol časopis DAV. Časopis vychádzal 13. rokov.
Keywords: biografie; životopisy; osobnosti politické; osobnosti kultúry; Clementis, Vladimír (bol slovenský politik, právnik, publicista, diplomat a prekladateľ. * 20.09.1902 Tisovec, okres Rimavská Sobota, Slovensko - 03.12.1952 Praha, Česko); politici slovenskí; publicistika; žurnalistika; Plevza, Viliam (slovenský historik, publicista, univerzitný profesor, akademik. * 22.10.1934 Sereď, Slovensko -); Davisti; časopis DAV; slovenská literatúra - texty