Moje najmilšie: Výber z kníh - Smrek, Ján: 1898-1982 (Slovenský spisovateľ, 1972)
Táto zbierka je obohatená o výber z ďalších troch zbierok. Sú to: Obraz sveta, Struny a Nerušte moje kruhy. Nájdete tu aj báseň Óda na radosť: Sklamaní budete, vy všetci, čo ste otvorili uši svoje, čakajúc na radosť srdca môjho, lež vysloviť ju? Tieň ako pavúk lezie po mojej tvári. S radosťou každou ukryme sa dnes za závoje a do jaskýň. Ticho stoj, vavrínový les, a ani nezašum, keď tvoje korene sa krvou napájajú, ktorou sa zemi vracia ľudský syn...