Moje najmilšie: Výber z kníh - Smrek, Ján: 1898-1982; Kraus, Milan: 1924-2006 (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1972)
Táto zbierka je obohatená o výber z ďalších troch zbierok. Sú to: Obraz sveta, Struny a Nerušte moje kruhy. Nájdete tu aj báseň Óda na radosť: Sklamaní budete, vy všetci, čo ste otvorili uši svoje, čakajúc na radosť srdca môjho, lež vysloviť ju? Tieň ako pavúk lezie po mojej tvári. S radosťou každou ukryme sa dnes za závoje a do jaskýň. Ticho stoj, vavrínový les, a ani nezašum, keď tvoje korene sa krvou napájajú, ktorou sa zemi vracia ľudský syn...
Obsah: Odsúdený k večnej žízni. Cválajúce dni. Božské uzly. Iba oči. Básnik a žena. Zrno. Hostina. Studňa. Obraz sveta. Struny. Nerušte moje kruhy. Doslov autora.
Mimo edície.
Keywords: básne autorské; epické básne; intímne básne; lyrické básne; spoločenské básne; poézia; slovenská literatúra - texty; Smrek, Ján, vlastným menom Ján Čietek (slovenský básnik, prekladateľ, editor, vydavateľ, autor poézie pre deti. Nar. 16.12.1898 Zemianske Lieskové, Slovensko - 08.12.1982 Bratislava, Slovensko); Kraus, Milan (slovenský básnik, esejista, editor, prekladateľ. * 20.08.1924 Tisovec, Slovensko - 08.08.2006 Bratislava, Slovensko)