Preklady - Smrek, Ján: 1898-1982 1922-; Villon, François: 1431-1463; Puškin, Aleksandr Sergejevič: 1799-1837; Petófi, Sándor: 1823-1849 1877-1919; Ady, Endre 1905-1937; 1922- József, Attila (Básnický preklad, 1978)
Do tohto výberu zo Smrekových prekladov sme zaradili za Villoonov Veľký testament niekoľko Puškinových básni. Tento sled nezodpovedá chronológií Smrekovej prekladateľskej činnosti. Smrek sa totiž venoval hneď po práci na Veľkom testamente prebásňovaniu maďarskej poézie. Puškina sme zaradili za Villona len preto, aby sme neporušili historické aspekty literárneho vývinu a tým aj chronológiu básnických systémov v tomto Smrekovom výbere prekladov.