Hlas k rodákom - Štúr, Ľudovít: 1815-1856 1815-1856 (Čítanie študujúcej mládeže, 1971)
Ľudovít Štúr bol najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia, kodifikátor slovenského spisovného jazyka založeného na stredoslovenských nárečiach (okolo 1843), jeden z vedúcich účastníkov Slovenského povstania v rokoch 1848ľ1849 a poslanec uhorského snemu za mesto Zvolen v rokoch 1848ľ1849. Je po ňom pomenovaná planétka (3393) Štúr.