Hlas k rodákom - Štúr, Ľudovít: 1815-1856 1815-1856; Ambruš, Jozef: 1914-1993; Meisner, Jan: 1939-; Gazdík, Jozef: 1931-1982 (Bratislava Tatran, 1971)
Ľudovít Štúr bol najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia, kodifikátor slovenského spisovného jazyka založeného na stredoslovenských nárečiach (okolo 1843), jeden z vedúcich účastníkov Slovenského povstania v rokoch 1848ľ1849 a poslanec uhorského snemu za mesto Zvolen v rokoch 1848ľ1849. Je po ňom pomenovaná planétka (3393) Štúr.
Obsah: Štúrov list Ctibohovi Zochovi. Reč v Ústave roku 1842. Starý i nový vek Slovákov. O národných povestiach a piesňach plemien slovanských. Na výšinách. Hlas k rodákom. Nárečie slovenské alebo potreba písania v tomto nárečí. Náuka reči slovenskej. Hlas oproti Hlasom. Ľud náš obecný. Život domáci a pospolitý. Dôležitosť volenia rozličného stavu pre nás. Spolčovanie sa. Kde leží naša bieda? Reči na uhorskom sneme. Nový vek. Slovania, bratia! Reč v Slovenskej lípe. Pohľad na hýbanie sa západných a južných Slovanov. Pohľad na deje Slovanstva r. 1848. Rusi. Štúrov list Izmailovi Ivaničovi Sreznevskému. Jánovi Štúrovi. Na matkinej mohyle. Slovanstvo a svet budúcnosti. Ľudovít Štúr. Život a dielo. Poznámky a vysvetlívky. Slovníček.
Keywords: prejavy autorské; rečníctvo; články; politické prejavy; Slovenské povstanie; r. 1848-1849; Slováci; výbery; próza; slovenská literatúra - texty; Štúr, Ľudovít, pseudonymy: B. Dunajský, Bedlivý Ludorob, Boleslav Záhorský, Brat Sloven, Ein Slave ai (bol slovenský politik, filozof, historik, jazykovedec, spisovateľ, básnik, publicista, redaktor a pedagóg. Je po ňom pomenovaná planétka (3393) Štúr. Ľudovít Štúr bol najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia, kodifikátor slovenského spisovného jazyka založeného na stredoslovenských nárečiach (okolo 1843), jeden z vedúcich účastníkov Slovenského povstania v rokoch 1848-1849 a poslanec uhorského snemu za mesto Zvolen v rokoch 1847-1848. * 28.10.1815 Uhrovec, Rakúske cisárstvo (dnes Slovensko) - 12.01.1856 Modra, Rakúske cisárstvo (dnes Slovensko); Ambruš, Jozef, pseudonym Janko Bystrík (bol slovenský literárny historik, prekladateľ a jazykovedec. * 22.09.1914 Horný Badín, Slovensko - 02.04.1993 Bratislava, Slovensko); Gazdík, Jozef (slovenský spisovateľ, prekladateľ. * 24.01.1931 Dolný Štefanov, Slovensko - 08.02.1982 Bratislava, Slovensko)