Cizinec. Pád : (L'Étranger. La Chute) - Camus, Albert: 1913-1960 (Mladá fronta, 1966)
Cudzinec je krátky román s témou základná charakteristika človeka vtedajšej doby, zúfalstvo a poníženie jednotlivca tápajúceho medzi udalosťami, ktorého ho presahujú. Pád je s témou sebakritika človeka modernej spoločnosti, jeho citového chladu a cynizmu sprevádzaného smútkom.