Cizinec. Pád (L'Étranger. La Chute) - Camus, Albert: 1913-1960; Žilina, Miloslav; Putík, Jaroslav; Vaca, Karel: 1919-1989; Šváb, Jaroslav: 1906-1999 (Praha Mladá fronta, 1966)
Cudzinec je krátky román s témou základná charakteristika človeka vtedajšej doby, zúfalstvo a poníženie jednotlivca tápajúceho medzi udalosťami, ktorého ho presahujú. Pád je s témou sebakritika človeka modernej spoločnosti, jeho citového chladu a cynizmu sprevádzaného smútkom.
Doslov: Hrdina naší doby.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; filozofické romány; Camus, Albert (bol francúzsky novinár, šéfredaktor časopisu Combat a neskôr vedúcim pracovníkom vo vydavateľstve Gallimard, spisovateľ, filozof a predstaviteľ existencializmu, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1957. * 07.11.1913 Mondovi, Alžírsko - 04.01.1960 pri automobilovej nehode pri Villebline pri Sense, Francúzsko); Šváb, Jaroslav (bol český grafik a ilustrátor. Vo svojej tvorbe sa zaoberal väčšinou aspektov knižného umenia, najmä tvorbou knižných obálok, tiež tvorbou plagátov a pod. Bol člen SČUG Hollar. Od roku 1966 bol zaslúžilým umelcom. * 24.05.1906 Hodonín, Česko - 16.05.1999 Praha, Česko); Vaca, Karel (bol český maliar, grafik a scénický výtvarník. * 21.07.1919 v Prostějove, Česko - 31.03.1989 v Prahe, Česko); próza; francúzska literatúra - texty