Mor: Román : (La peste) - Camus, Albert: 1913-1960 (Tvorba národov, 1965)
Román Mor ľ predstavuje vrchol jeho tvorby, dej sa odohráva v období 2. svetovej vojny v Alžírskom meste Orán. Tu vypukla morová epidémia. Objavili sa potkany, ktoré zdochýnali v nevyčísliteľných počtoch. Po tejto epidémii nastúpil mor, na ktorý začali zomierať aj ľudia. Počas morovej epidémie jednotlivé postavy rozprávajú svoj osud. Dr. Rieux vedie ťažký a takmer beznádejný boj s morom. Prostredníctvom tejto postavy autor vyjadril vlastné názory na život. Novinár Rambere sa usiluje opustiť mesto i napriek zákazu.