Mor: Román (La peste) - Camus, Albert: 1913-1960; Ballo, Fedor: 1920-1998; Spál, Milan (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1965)
Román Mor ľ predstavuje vrchol jeho tvorby, dej sa odohráva v období 2. svetovej vojny v Alžírskom meste Orán. Tu vypukla morová epidémia. Objavili sa potkany, ktoré zdochýnali v nevyčísliteľných počtoch. Po tejto epidémii nastúpil mor, na ktorý začali zomierať aj ľudia. Počas morovej epidémie jednotlivé postavy rozprávajú svoj osud. Dr. Rieux vedie ťažký a takmer beznádejný boj s morom. Prostredníctvom tejto postavy autor vyjadril vlastné názory na život. Novinár Rambere sa usiluje opustiť mesto i napriek zákazu.
Chce ísť za svojou ženou, má zabezpečených prevádzačov, ale nakoniec sa rozhodne v meste zostať a pomáhať ostatným. Všetci ľudia v Oráne bojujú proti zhubnej chorobe. Dr. Castler sa pustil do výroby séra priamo z bacilu moru a nie z prineseného materiálu. Sérum prinieslo priaznivé účinky, tu nastáva motivačný obrat. Epidémia sa skončila, všetci ľudia cítili radosť, iba doktor prázdnotu v duši. Nevie sa tešiť ako ostatní. Autor zdôrazňuje, že za chorobu boli zodpovední všetci ľudia. Zdôrazňuje, že moru zodpovedá ľudský mor ľ klamstvo, pýcha, nenávisť, ktoré zožierajú človeka zvnútra. Dr. si uvedomil, že morovú epidémiu možno zničiť, ale ľudský mor sa môže objaviť kedykoľvek.
Kompozícia: mor ľ epidémia, ľudský mor (zloba, nenávisť, pýcha), akákoľvek forma násilia (druh nebezpečenstva, ktoré je možné páchať na ľuďoch), alebo fašizmus (druh nebezpčenstva)
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; Camus, Albert (bol francúzsky novinár, šéfredaktor časopisu Combat a neskôr vedúcim pracovníkom vo vydavateľstve Gallimard, spisovateľ, filozof a predstaviteľ existencializmu, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1957. * 07.11.1913 Mondovi, Alžírsko - 04.01.1960 pri automobilovej nehode pri Villebline pri Sense, Francúzsko); druhá svetová vojna (beletria); mor; psychologické romány; próza; francúzska literatúra - texty; Alžírsko (Afrika); Alžírsko (Afrika); Afrika; Afrika; Ballo, Fedor (bol slovenský diplomat a politik, publicista, redaktor nakladateľstva Tatran a prekladateľ. Prekladal diela od autorov: Moliere, Sartre, Ionesco, Camus, Prosper, Mérimeé, Aragon. * 10.06.1920 Dolný Kubín, Slovensko - 31.07.1998 Paríž, Francúzsko)