Noční let : (Oeuvres complétes) - Saint-Exupéry, Antoine de: 1900-1944; Exupéry-Saint, Antoine de: 1900-1944 (Mladá fronta, 1962)
Antoine de Saint-Exupéry, autor Malého princa, vždy veril v tie najvyššie a najušľachtilejšie hodnoty ľudstva. Aj jeho kniha Nočný let núti čitateľa rozmýšľať nad životom a správnosťou rozhodnutí, ktoré musí človek občas urobiť.Francúzsky prozaik v tejto útlej knižke zostáva verný svojej téme ľ lietaniu. Hlavnou postavou však nie je letec Fabien, ale človek, ktorý rozhoduje o jeho osude, Riviere. Je to dispečer, ktorý vysiela ľudí na nočné lety, teda na nezmapované, neznáme miesta, vybičujúc ich vôľu až do krajnosti na odvážny čin. Pád hore, do nedohľadných hĺbok oblohy, je naplnením ikarovského osudu človeka, ako aj potlačením strachu, úzkosti, váhania, ba dokonca ľudskosti, pri splnení nielen nejakého konkrétneho rozkazu (let v noci cez oceán), ale pri prekonaní seba samého...