Noční let (Oeuvres complétes) - Saint-Exupéry, Antoine de: 1900-1944; Exupéry-Saint, Antoine de: 1900-1944; Konůpek, Jiří: 1919-1968; Veselá, Marie; Fuka, Vladimír: 1926-1977; Šváb, Jaroslav: 1906-1999 (Mladá fronta Praha, 1962)
Antoine de Saint-Exupéry, autor Malého princa, vždy veril v tie najvyššie a najušľachtilejšie hodnoty ľudstva. Aj jeho kniha Nočný let núti čitateľa rozmýšľať nad životom a správnosťou rozhodnutí, ktoré musí človek občas urobiť.Francúzsky prozaik v tejto útlej knižke zostáva verný svojej téme ľ lietaniu. Hlavnou postavou však nie je letec Fabien, ale človek, ktorý rozhoduje o jeho osude, Riviere. Je to dispečer, ktorý vysiela ľudí na nočné lety, teda na nezmapované, neznáme miesta, vybičujúc ich vôľu až do krajnosti na odvážny čin. Pád hore, do nedohľadných hĺbok oblohy, je naplnením ikarovského osudu človeka, ako aj potlačením strachu, úzkosti, váhania, ba dokonca ľudskosti, pri splnení nielen nejakého konkrétneho rozkazu (let v noci cez oceán), ale pri prekonaní seba samého...
Keywords: romány autorské; realistické romány; profesijné romány; letecké prostredie; autobiografické romány; Saint-Exupéry, Antoine de (francúzsky spisovateľ, letec, často považovaný tiež za filozofa, 29.1.1900 Lyon - 31.7.1944 zostrelený nad morom, záliv Cargueiranne, Stredozemné more); Fuka, Vladimír (český maliar, knižný grafik a ilustrátor. Bol jedným z najobdivovanejších a slávnychi českých umelcov a dizajnérov kníh 20. storočia. Od r. 1967 žil v USA. * 1926 Česko - 1977 Spojené štáty americké); Šváb, Jaroslav (bol český grafik a ilustrátor. Vo svojej tvorbe sa zaoberal väčšinou aspektov knižného umenia, najmä tvorbou knižných obálok, tiež tvorbou plagátov a pod. Bol člen SČUG Hollar. Od roku 1966 bol zaslúžilým umelcom. * 24.05.1906 Hodonín, Česko - 16.05.1999 Praha, Česko); Konůpek, Jiří (bol český prekladateľ. * 26.10.1919 Plzeň, Česko - 06.05.1968 Praha, Česko); próza; francúzska literatúra - texty