Vohľady: Predaj hory. Pred oltárom. Z povinnosti. Únos. Ja si n┤môj mliečnik nenačnem. Ujčekov Mikušov posledný deň. Strýc Mišo. V tretej triede. Ecco homo! a iné - Čajak, Ján: 1863-1944 (Naši klasici, 1964)
Vo vohľadoch zase zvíťazí láska starej matere k vnúčatám nad zvodmi bohatstva a pohodlia, ktoré by jej poskytol sobáš. Nie bez pôvabu je aj autobiografická črta Strýc Miško. Dokonalou súhrou myšlienky, umeleckého obrazu i spôsobu spracovania sa vyznačuje Búrka.