Madony a terče - Čepček, Štefan: 1914-1990; Rostoka, Vladislav: 1948- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1979)
Autor v románe písal o tom, čo naozaj zažil. Drsný jazyk zjemnil humorom, a to aj v situáciách, keď literárni hrdinovia humor strácajú. Zachytáva osudy generácie, ktorá sa v čase druhej svetovej vojny dostala na front. Centrálnou postavou je Ján Bakala, slovenský chlapec, študent práva, neskôr frontový vojak, ktorý sa dostane do Talianska. Kniha však nie je len o ňom, spomína sa v nej veľa mien, niektoré len raz, akoby náhodou, ani čoby nám autor chcel povedať, že nezabudol a ani sa nemá zabúdať na iných, i tých bezmenných kamarátov, ktorí položili svoje životy alebo inak znášali útrapy druhej svetovej vojny.
Mimo edície.
Keywords: romány autorské; historické romány; dokumentárne romány; vojnové romány; druhá svetová vojna (beletria); Čepček, Štefan (slovenský spisovateľ, 1914 Topoľčianky -1990); Šikula, Vincent (slovenský prozaik a básnik, autor modernej literatúry pre deti a mládež, 19.10.1936 Dubová - 16.6.2001 Modra); Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -); skutočné príbehy; próza; slovenská literatúra - texty