Cudzie deti - Čeretková-Gállová, Marína: 1931- (Eva, 1983)
Jaromíra Kolárová čerpá námety pre svoje prózy z pražského a ostravského prostredia, ktoré veľmi dobre pozná. Svedčí o tom aj kniha Cudzie deti, ktorá obsahuje tri novely: Dievča s mušľlou, Co Hedwiga nepovedala a Bucka a Mucka...Hrdinkou prvej novely je Vendulka, štrnásťročné dievča, ktoré sa stará o svojich nevlastných bratov, pretožei ch matka je alkoholička. Hlavnou postavou druhej novely je Hedviha, neželané dieťa, ktoré si po rokoch vlastná matka vezme z detského domova, ale Hedviha pre ústrky a nelásku vlastnej matky a otčima utečie z domu naspäť do detského domova, ktorý sa stal jej pravým domovom. V novele Bucka a Mucka nachádza dospievajúce dievča v nevlastnom otcovi chápavého človeka a dobrého otca.