Zimné búrky - Dvořáková, Helena: 1943- (Smena, 1980)
Súčasnosť hrdiniek a schopnosť zachytiť aj ich vonkajšie okolnosti zabezpečuje Dvořákovej poviedkam súčasnú, autentickú atmosféru. Pohybujeme sa zväčša v meste, v Bratislave, ale aj na brehu riek a na horách, no i tam si Dvořákovej postavy prenášajú svoju mestskú atmosféru. Aj toto je prínos v našej - ešte stále dosť dedinskej a malomestskej - próze. Autorka sa veľmi často zameriava na to, aby presne vystihla okamih tej-ktorej situácie, ktorej je súdené - zväčša na žiaľ hrdiniek - odísť do nenávratna, iba do spomienok.