Hriešnikov návrat - Dvořák, Pavel: 1937- (Nová próza, 1983)
Príbehy Milana Harmana, hlavnej postavy knihy, sú svojsky historicky rámcované. Milan Harman, potomok tureckých predkov, sa po rokoch vracia do rodného mesta, autorom nazývaného Mestečko pod kopcom, kde prežil svoju mladosť a prvé ľúbostné dobrodružstvá. Vracia sa ako vynikajúci kuchár, aby pokračoval v diele svojich predkov, chýrnych cukrárov. V Mestečku zveľadí starootcovskú cukráreň, ale svojimi ľúbostnými dobrodružstvami narobí si opäť nepríjemnosti v súkromnom živote.