Kalendár - Dušek, Dušan: 1946- (Nová próza, 1983)
Život ludí v malom mestecku s každodennými radostami i starostami v období socializmu. D. Dušek je predstavitel spisovatelov pôsobiacich po roku 1945, ktorý venuje velkú pozornost zobrazeniu mládeže a taktiež sa v jeho próze zameriava na oblast Záhoria. Oba tieto znaky sa nachádzajú aj v diele KALENDÁR. Konflikt je medzi rozprávacom diela a jeho mladším bratom. Ako to už býva v mnohých rodinách, ani tu dni neuplynú bez každodenných hádok, ktorým však autor neprikladá významnú úlohu.