Zhoreniská - Dzvoník, Emil: 1923- (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1979)
Obsiahly román debutujúceho autora iste prekvapí svojou vážnosťou, prienikom do čias minulých i súčasných. Je to román historický i súčasný, vychádza z poslednej vojny, no transcenduje vojnu na niečo, čo je niekedy osudom človeka, azda by sa dalo povedať prelínaním času. Román o domove, o mnohých ľuďoch, s ktorými prišli do styku dvaja hlavní hrdinovia Juraj Praudner a Jozef Gráč. Sú to mladí chlapci, dostávajú sa na východný front, kde jeden z nich zomrie a druhý oslepne, vracia sa domov a pokúša sa nájsť svojho druha a svoje miesto v živote.