Zhoreniská - Dzvoník, Emil: 1923-; Rosmány, Karol: 1937- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1979)
Obsiahly román debutujúceho autora iste prekvapí svojou vážnosťou, prienikom do čias minulých i súčasných. Je to román historický i súčasný, vychádza z poslednej vojny, no transcenduje vojnu na niečo, čo je niekedy osudom človeka, azda by sa dalo povedať prelínaním času. Román o domove, o mnohých ľuďoch, s ktorými prišli do styku dvaja hlavní hrdinovia Juraj Praudner a Jozef Gráč. Sú to mladí chlapci, dostávajú sa na východný front, kde jeden z nich zomrie a druhý oslepne, vracia sa domov a pokúša sa nájsť svojho druha a svoje miesto v živote.
Rozlož. tit. list.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; psychologické romány; protivojnové romány; Dzvoník, Emil, vl. m. Michal Dzvoník (slovenský spisovateľ, prozaik, ktorý vstúpil do literatúry po druhej svetovej vojne, 28.12.1923 Lastomír -); druhá svetová vojna (beletria); próza; slovenská literatúra - texty; Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)