Tetanus - Dzvoník, Emil: 1923-; Pavlíčková, Danica; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1981)
Autor románu literárne zručne a odborne zasvätene rozpráva po zložitých a tragických životných skúškach dostáva do situácie, keď sa ako chirurg musí zodpovedať za to, akú vinu nesie za vyhasnutý ľudský život. Dzvoník svojho hrdinu modeluje ako názorovo a charakterovo zložitú osobnosť. Veľkú pozornosť pritom venuje vzťahom medzi lekármi, vzťahom medzi lekármi a pacientmi, otázkam morálnej zodpovednosti lekárov, lekárskej etike, citovým väzbám medzi mužmi a ženami, opätovanej i neopätovanej láske.
Ilustr. na predsádke a front.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; profesijné romány; lekárske prostredie; psychologické romány; Dzvoník, Emil, vl. m. Michal Dzvoník (slovenský spisovateľ, prozaik, ktorý vstúpil do literatúry po druhej svetovej vojne, 28.12.1923 Lastomír -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); romány o láske; próza; slovenská literatúra - texty