Slepá jaskyňa - Dzvoník, Emil: 1923- (Nová próza, 1977)
Aj v tomto románe sa ozýva posledná vojna, ale už iba ako vzdialené hrmenie. Mladý muž, Martin Kovaľ, absolvent vysokej školy, mládenec, ktorý vyrástol v mieri, prichádza na dovolenku do rodnej dediny. Jeho život dosiaľ plynul pokojne, bez otrasov, a až tu, v konfrontácii s ľuďmi, ktorí stáli pri jeho zrode, sa mu zrazu zrúti predstava o vlastnom osude, o vlastnej osobnosti. Poznanie, že je vlastne niekým iným, spôsobí prvú vážnu krízu v jeho živote. Zmierlivý záver románu dokumentuje, že hrdinov doterajší vývin mu dal dosť síl i mravných hodnôt, aby túto krízu úspešne prekonal.