Slepá jaskyňa - Dzvoník, Emil: 1923-; Rostoka, Vladislav: 1948- (Bratislava Slovenský spisovateĺ, 1977)
Aj v tomto románe sa ozýva posledná vojna, ale už iba ako vzdialené hrmenie. Mladý muž, Martin Kovaľ, absolvent vysokej školy, mládenec, ktorý vyrástol v mieri, prichádza na dovolenku do rodnej dediny. Jeho život dosiaľ plynul pokojne, bez otrasov, a až tu, v konfrontácii s ľuďmi, ktorí stáli pri jeho zrode, sa mu zrazu zrúti predstava o vlastnom osude, o vlastnej osobnosti. Poznanie, že je vlastne niekým iným, spôsobí prvú vážnu krízu v jeho živote. Zmierlivý záver románu dokumentuje, že hrdinov doterajší vývin mu dal dosť síl i mravných hodnôt, aby túto krízu úspešne prekonal.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; protivojnové romány; druhá svetová vojna (beletria); Dzvoník, Emil, vl. m. Michal Dzvoník (slovenský spisovateľ, prozaik, ktorý vstúpil do literatúry po druhej svetovej vojne, 28.12.1923 Lastomír -); Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -); romány o mladých; próza; slovenská literatúra - texty