Prvý žiaľ: Strach. Zbojník Janko Šuhajda. Pytačky. On pyžamu nepotrebuje. Dáma. Vandal. Eutanázia. Svedok. Hráč. Nerovný záprah - Dzvoník, Emil: 1923- (Nová próza, 1987)
V strede Dzvoníkových poviedkových príbehov je obyčajne dramatická udalosť, epizóda vznikajúca z dotyku s historickými udalosťami, so sociálnou realitou, medziľudskými vzťahmi, s individuálnou psychológiou. Hrdinovia sa ocitajú v hraničných, vyhrotených situáciách, keď musia voliť medzi dobrom a zlom, rozhodovať sa, konať. Ich konflikt vyznieva niekedy tragicky, inokedy zmierlivo. Autor sa zameriava na tento zvrat, premenu, nečakaný moment v kolíziách každodenného života, sociálne alebo psychicky ohraničeného.