Prvý žiaľ: Strach. Zbojník Janko Šuhajda. Pytačky. On pyžamu nepotrebuje. Dáma. Vandal. Eutanázia. Svedok. Hráč. Nerovný záprah - Dzvoník, Emil: 1923-; Baláž, Blažej: 1958-; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
V strede Dzvoníkových poviedkových príbehov je obyčajne dramatická udalosť, epizóda vznikajúca z dotyku s historickými udalosťami, so sociálnou realitou, medziľudskými vzťahmi, s individuálnou psychológiou. Hrdinovia sa ocitajú v hraničných, vyhrotených situáciách, keď musia voliť medzi dobrom a zlom, rozhodovať sa, konať. Ich konflikt vyznieva niekedy tragicky, inokedy zmierlivo. Autor sa zameriava na tento zvrat, premenu, nečakaný moment v kolíziách každodenného života, sociálne alebo psychicky ohraničeného.
Keywords: poviedky autorské; dedinské prostredie; protivojnové poviedky; psychologické poviedky; próza; slovenská literatúra - texty; Dzvoník, Emil, vl. m. Michal Dzvoník (slovenský spisovateľ, prozaik, ktorý vstúpil do literatúry po druhej svetovej vojne, 28.12.1923 Lastomír -); Baláž, Blažej (slovenský maliar, grafik, tvorca inštalácií, objektov, performancií a vysokoškolský pedagóg. * 29.10.1958 Nevoľné, Slovensko -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Slovensko - východné; Slovensko - východné