Veverica - Feldeková, Oľga: 1943- (Slovenský spisovateľ, 1985)
Baladická novela Oľgy Feldekovej nadväzuje na najlepšie tradície slovenskej lyrizovanej prózy. Zobrazuje ľúbostný príbeh s tragickým koncom, odohrávajúci sa v prvých povojnových rokoch na severe Slovenska, v kraji, ┤z ktorého rozprávkové bytosti odchádzali ako z posledného.┤ Príbeh je vyrozprávaný z dvojitého rozprávačského pohľadu - z pohľadu vtedajšieho dieťaťa, ktorý je korigovaný súčasným postojom rozprávačky. Dieťa, prirodzene, nevidí všetko, ale vo fragmentoch jeho zážitkov sa zrkadlí všeličo podstatné z vtedajších čias - základná premena spoločnosti, odstránenie priehrady medzi bohatými a chudobnými. Z prirodzenej rozprávkovosti zvoleného prostredia autorka vyťažila pôsobivú zmes pravdy a fantázie, realistický príbeh, plný drobných zázračností.