Veverica - Feldeková, Oľga: 1943-; Kardelisová-Hrúzová, Viera: 1947-; Blažo, Pavol: 1943- (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1985)
Baladická novela Oľgy Feldekovej nadväzuje na najlepšie tradície slovenskej lyrizovanej prózy. Zobrazuje ľúbostný príbeh s tragickým koncom, odohrávajúci sa v prvých povojnových rokoch na severe Slovenska, v kraji, ┤z ktorého rozprávkové bytosti odchádzali ako z posledného.┤ Príbeh je vyrozprávaný z dvojitého rozprávačského pohľadu - z pohľadu vtedajšieho dieťaťa, ktorý je korigovaný súčasným postojom rozprávačky. Dieťa, prirodzene, nevidí všetko, ale vo fragmentoch jeho zážitkov sa zrkadlí všeličo podstatné z vtedajších čias - základná premena spoločnosti, odstránenie priehrady medzi bohatými a chudobnými. Z prirodzenej rozprávkovosti zvoleného prostredia autorka vyťažila pôsobivú zmes pravdy a fantázie, realistický príbeh, plný drobných zázračností.
Keywords: Feldeková, Oľga, rodená Lukáčiová (slovenská prozaička, publicistka, novinárka, scénáristka, dramatička a prekladateľka, manželka spisovateľa Ľubomíra Feldeka. * 28.03.1943 Martin, Slovensko -); novely autorské; baladické novely; novely o láske; próza; slovenská literatúra - texty; Kardelisová-Hrúzová, Viera, rodným menom Hrúzová (slovenská výtvarníčka, grafička a ilustrátorka. * 15.06.1947 Bratislava, Slovensko -); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -)