Trinásť zlatých kameňov - Ferko, Vladimír: 1925-2002 (Máj, 1968)
Esejistické dielo Trinásť zlatých kameňov (1968) hovorí o trinástich materiálnych pilieroch našej civilizácie (od kameňa a hliny po urán) z celosvetového hľadiska.